хляБА терапия

хляБа терапия с Марина Панева - психолог

Идеята за това група хора да се събират, за да месят хляб, да си говорят, да пият заедно по чаша хубаво вино всъщност е идеята за споделянето.

Да споделиш емоция, да споделиш опитност или да придобиеш такава, да се докоснеш до духа на традицията е нещо, което винаги съм намирала за вълнуващо и заслужаващо внимание. Правенето на хляб е точно такова занимание! Особено, когато се случва в прекрасната обстановка на една от най-добрите пекарни и между добронамерени и любознателни хора!

Хлябът е пресечната точка на минало, настояще и бъдеще! Правенето на хляб ни връща към спомена за нашите предци, помага ни да предизвикаме искра на възхищение в очите на любимите ни хора днес, кара ни да мечтаем за едно по-спокойно, по-топло утре!

Елате да прекараме два различни, забавни и ползотворни часа заедно!

Формат на работата: групова работа

Размер на групата: 6 – 16 души

Времетраене на работата: ~ 2 часа

I. Въведение:

1. Превръщане на личното преживяване в общо:

В основата на съвременната концепция за терапевтичен метод стои становището, че трудът и изкуството сами по себе си оказват изключително позитивни ефекти върху здравето, тонуса, настроението и енергичността на хората. Когато човек е ангажиран с определена дейност, важна за него, той се чувства полезен, което неминуемо променя мислите и чувствата му. Работата в група, по един вид дейност пък създава връзки и предполага обмяна на опит между участниците. Усещането за общност е ключово за здравословния психосоциален климат и точно това усещане се провокира при тази терапия. Това ще помогне на участниците по естествен начин да оценят свързаността си с останалите, да си позволят да бъдат себе си, да осъзнаят начините, по които са ценни за групата, да се почувстват като част от едно цяло, което е интересно и важно именно чрез богатството на своето многообразие. Също така ще ги насърчи да развият доверие в себе си и да бъдат по-самостоятелни, а това ще се отрази и на общото им благосъстояние и качество на живот.

2. Предизвикателство:

Знаете ли значението на сричката „БА“?

В древни времена тя се е използвала със значение на физическото изражение на духа, на душата, както в нашия, така и в други езици.

Всеки участник в приключението „хляБА терапия“ ще приеме предизвикателството да придаде форма и опита вкуса на своя дух, чрез овеществяването му под формата на хляб.

3. Акцент върху ползите от работата:

„хляБА терапия“-та може да ви помогне да се справите с негативните емоции, но също така и да оцените и да се съсредоточите върху личното си щастие.

Няколко думи от домакините: ..........................

II. Същинско месене ~ 25 минути

III. Време за втасване / време за психодраматична работа с групата ~ 40 минути

Психодрамата е вид терапия, която се стреми да решава проблемите, чрез театрална демонстрация. Човекът се разглежда като спонтанно действащо, креативно и социално същество, затова в центъра на психодрамата стои именно спонтанната игра. В класическата психодрама механизмът на драматичната импровизация се използва за изучаване на вътрешния свят. Чрез действието, ние развиваме своята креативност и спонтанност.

IV. Печене на хляба ~ 30 минути (свободни разговори на чаша вино)

V. Приключване, получаване на резултата от работата (хляба) и сбогуване

 

Още за събитията "хляБА терапия" може да видите на:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100084774346688

https://www.instagram.com/hlyabatherapy/