Можем ли да ‘’видим’’ цветовете?

Чували ли сте за синестезията? Синестезия от гръцки означава смесено възприятие. Това е заболяване, при което възприятията се свързват едни с други. Човек със синестезия може да вижда музиката, като поток от текстури и цветове. А това е доста странно, когато трябва да я обясниш на някой друг.

Синестезията съществува в много и различни форми.

Някои хора чуват звук всеки път, когато се сблъскат с дадена миризма. При други всяко число се свързва с различна композиция от триизмерни тела, има собствен цвят и форма или пък собствен шум. Някои усещат осезаемо тежестта или големината на различни предмети. Думите карат други не само да виждат пред себе си дадения обект, но и да имат реалното усещане, че го докосват. Някои хора усещат вкус щом чуят някоя дума, а други виждат цветове, когато слушат музика.

Как точно става ли? Когато даден звук стигне до слуха на хората, „чуващи” цветовете, пред очите им се появява определен цвят, сякаш провесен върху прозрачен екран на няколко сантиметра пред очите им. Аналогични асоциации между звуците и цветовете придружават синестета през целия му живот като музикален съпровод на филм. Други хора пък могат да опишат дали музиката е сладка, солена, горчива или степчива. Най-често срещано е обвързването на отделните букви, цифри или цели думи с точно определен цвят. Един синестет може например да твърди, че буква Ж е по правило розова, цифрата 7 - жълта, а думата перо има синкави оттенъци. За други хора с подобна диагноза обаче тези цветове не са непременно същите. Оттук идват и множеството въпроси и голямото количество недоверие относно съществуването на Синестезията. Тъй като при всеки тя се изразява по различен начин и никой не би могъл да почувства нещата такива, каквито са при друг...

Как се предава синестезията?

Макар че може да бъде получена в резултат от травма, инсулт или наркотици, обикновено синестезията е генетично заложена. Тя често се среща в няколко последователни поколения от едно семейство. Момичетата могат да я наследят от двамата си родители, а момчетата - само от майката. Няма документиран случай за наследяване баща - син. Това навежда на мисълта, че предаването на синестезията е свързано с Х хромозомата. Проучвания, свързани с това състояние, показват, че то се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Как се установява синестезията?

Различаването на синестезията от богатото въображение най-често се прави с проверка за устойчиви асоциации. Използва се тест, при който хората трябва да посочат с какъв цвят свързват определени букви, цифри и думи. Месеци по-късно тестът се прави за втори път. Синестетите имат над 90% съвпадение в отговорите, дори когато трябва да избират цветове от палитра с 16 милиона опции. Контролната група пък повтаря около 30% от първоначалните си резултати, при все че изборът за нея е стеснен до няколко десетки основни цвята. Все още е неясно как се формират допълнителните възприятия - защо буква Ж, да кажем, е точно розова, а не зелена. Вероятно става въпрос за ранни асоциации на конкретния човек, които са се наложили при него с течение на времето. Интересно е, че според някои изследвания тези асоциации не са напълно случайни и индивидуални.

Проучване на д-р Джулия Симнер от университета в Един­бург показва, че повечето синестети свързват буквата А с червено, ниските музикални тонове с тъмни цветове, а високите - със светли. Учените смятат, че синестезията и творчеството са пряко свързани. На практика , синестетите най-често се оказват хора с интереси в областта на изкуството, литературата или математиката. Вероятно заради интензивността на възприятията, обикновено синестетът има добри умения в областта, в която се намират неговите синестетични качества. Например, когато във връзките участват цифри, това често се съпътства от добро умение за работа с числа, а когато са свързани буквите – от добро боравене с езика. Някои психолози считат, че синестезията е отзвук от състоянието на съзнанието в ранното детство и, че почти всички новородени са природни синестети.

Кои са синестетите?

Характерно за синестетите е, че са левичари. Установено е, че при жените се среща при някои наистина много интелигентни жени, докато при мъжете при пълнички мъже със склонност към оплешивяване. Разбира се това са само неща плод на някои статистически данни. Синестетите могат да бъдат хора които не могат да започнат каквато и да билa работа без всичко около тях да е в перфектна симетрия. Характерно за тях е също, че имат склонност да обръщат внимание на малките детайли/примерно позицията на оставената на масата книга и прочие/.

Много хора имат Синестезия, а дори не го осъзнават. Други пък го бъркат с въображението. Някои хора се раждат синестети и цял живот живеят в своя свят на странни усещания, но не мислят, че това е странно. Това е техния живот и те са свикнали да си го живеят по своя начин. И сигурно ако можеха да видят през очите на нормален човек, светът би им се видял точно толкова странен, колкото на теб и на мен ни се вижда Синестезията...

Въпреки че я наричат диагноза, синестезията не е нещо, от което хората се оплакват. По всичко личи, че допълнителните възприятия не само правят живота по-интересен, но и подсилват паметта.

За любознателните, жадни да научат повече за синестезията препоръчваме филма When senses collide.

Научно откритие в областта на хармонията между хроматичния цвят и звук е направил млад фотограф от Добрич. Той е разработил приложение за конвертиране на визуални ефекти в музикални тонове. Приложението е активно за всички потребители на Андроид устройства и е напълно безплатно. Името му е Vivid Harmony, а негов създател е Димитър Христов.

Разработването му е продължило около две години. Крайният продукт предоставя възможност за трансформиране на визуалните изображения като снимки и картини в музикални тонове и създаването на музика.

Заниманията на Димитър Христов са свързани с различни сфери на визуалното изкуство и музиката. Освен че е един от най-добрите фотографи на коне в целия свят и днес фотографията е неговият начин на живот, той от малък свири на цигулка, а по-късно и на китара. Така идва и идеята да работи над проект, който да даде възможност видимото за окото да се превърне в музика за ухото.

„Поводът да стигна до буквално научно откритие в областта на хармонията между хроматичен цвят и звук е моите интереси в различни посоки на изкуствата- визуални и съответно музика. Допирните точки между тях се оказаха повече отколкото съм очаквал или ако трябва да съм още по-конкретен, говорим си за пълно припокриване в хармонията. Това, което примерно във визуалните изкуства и познанието за цвета се нарича разделно допълващ цвят, в музиката е блус. И така както можем да транспонираме музикалните тонове, запазвайки съотношението по между им, но цялостно измествайки ги по скалата по същия начин можем да транспонираме и визуално изображение, запазвайки интервалите между цветовете“, разказа Димитър Христов.

Как точно се получава това трансформиране, по думите на Димитър Христов, е най-добре да бъде демонстрирано. Все пак той го обяснява така:

"Имаме 12 хроматични третични цвята. Имаме 12 тона. Когато ги нанесем един върху друг двете скали това ни позволява да можем да ги транспонираме... и всъщност да извлечем звука от дадено визуално изображение или обратното - да извлечем цветовете от музиката. И това ни позволява вече да асоциираме даден цвят с даден тон."

Приложението Vivid Harmony е достъпно за всички потребители на Андроид устройства и е свободно за сваляне. Когато вече сте го инсталирали, можете да отворите дадена картинка, алгоритъмът изчислява съответните стойности на доминиращите цветове и ви връща възможно най-близката тоналност, която можете да бъде изсвирена. Важна подробност тук, според Димитър Христов е, че окото е гладно, а ухото е капризно.

"Окото винаги има нужда от още информация и е склонно да изтърпи някой цвят, който не си е на мястото, докато ухото е капризно, защото не би изтърпяло тон, който не си е на мястото. Веднага ще ни издразни фактът, че има нещо фалшиво в цялата история. Така, както можем в математиката да проверим едно уравнение в едната посока и да проверим дали резултата ни е верен като върнем процеса на обратно, по същия начин можем да направим проверка за цветната хармония чрез музиката".

Приложението е предназначено за абсолютно всеки, на когото му е интересно и забавно да превръща картините в музика. За едни би било вдъхновение, за други забавление. Всъщност тази разработка има много по-мащабен аспект, тъй като тя може да се приложи във всяко едно от сценичните изкуства.

След създаването на приложението Димитър Христов участва в редица лекции в страната, на които той представя на достъпен език своята разработка. Най-голямото признание обаче за него е поканата от Художествената академия в София, на която самият той е възпитаник.

Връзка между дните на седмицата и планетите, цветовете, музикалните тонове и металите:

Ден: Понеделник Планета: Луна Цвят: Зелен Тон: Фа Метал: Сребро Число: 2

Ден: Вторник Планета: Марс Цвят: Червен Тон: До Метал: Желязо Число: 9

Ден: Сряда Планета: Меркурий Цвят: Жълт Тон: Ми Метал: Живак Число: 5

Ден: Четвъртък Планета: Юпитер Цвят: Тъмносин Тон: Ла Метал: Калай Число: 3

Ден: Петък Планета: Венера Цвят: Ясносин(розов) Тон: Сол Метал: Мед Число: 6

Ден: Събота Планета: Сатурн Цвят: Виолетов Тон: Си Метал: Олово Число: 7 ; 8

Ден: Неделя Планета: Слънце Цвят: Оранжев(аметистов) Тон: ре Метал: злато Число: 1Виж още статии